Årets SMARTing på Kirkebygden skole
Oppdatert: 04.06.21Vi gratulerer elevene på Kirkebygden skole med seieren i Årets SMARTing
Da skolen brant ned i april, kom elevene på en genial idé for å redde liv: en automatisk, selvutløsende brannstige. Under fylkesfinalen SMARTingen i regi av Ungt Entreprenørskap Viken deltok hele 93 grupper med sine oppfinnelser, og den livreddende brannstigen fra Kirkebygden skole gikk av med seieren.
Inspirert av brannen på skolen.
-Det var heldigvis ingen inne i bygningen da skolen vår brant ned, men det kunne det fort ha vært. Det inspirerte oss til å lage oppfinnelsen ABS60, som står for Automatisk BrannStige, forklarer Alise, Angelica, Isak og Jacob. -ABS60 skal monteres inne i ytterveggen på huset ditt, og være koblet til brannvarsleren. Hvis alarmen går, løses brannstigen ut og er klar til bruk, fortsetter de smarte elevene.
-Vi har vært i kontakt med Moss interkommunale brannvesen, som har gitt oss tips og vært positive til ideen. Brannvesenet kan ha problemer med å redde ut mennesker fra brennende bygninger. I 2019 rykket brannvesenet ut til hele 3547 boligbranner i Norge. Vår oppfinnelse skal ikke erstatte brannvesenets arbeid, men hjelpe mennesker til å komme seg raskt ut, avslutter de nykårede vinnerne.
Se gruppens presentasjon av ABS60 her:
De unge innovatørene imponerte juryen
-Elevene har videreutviklet et eksisterende produkt til en enkel, innovativ og gjennomtenkt løsning som kan bidra til å redde liv hvis det oppstår brann. Vi ønsker oss dette produktet, uttaler Sabina Widenquist, hotelldirektør ved Ramme fjordhotell, på vegne av juryen.
Under SMARTingen ble det også delt ut priser for Beste presentasjon, Beste prototype og Beste bærekraftige idé. En samstemt jury fastslår at de er meget imponert over elevenes arbeid, kreative ideer og engasjerende presentasjoner. -Særlig godt å se er det at nesten samtlige legger vekt på FNs bærekraftsmål med sine oppfinnelser. Det tegner godt for framtida, slår en samlet jury fast.
Fantastisk innsats i et krevende år
Gjennom SMART trener elevene samarbeid, utforsking og idéutvikling. Dette er på flere måter en elevaktiv læringsprosess, helt i tråd med fagfornyelsen. I løpet av skoleåret har mange gjennomført SMART helt eller delvis fra hjemmeskole med reduserte muligheter til å møtes fysisk. -Vi ser stor endringsvilje hos både elever og lærere som har brukt digitale verktøy og virkelig vært kreative for i det hele tatt å kunne gjennomføre SMART, sier Petter Skotland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Viken. – Vår visjon er å inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier, og jammen er det også inspirerende for oss å samarbeide med kreative elever og lærere som ser muligheter og gjør noe med dem, sier Skotland.
Faktaboks
Ungt Entreprenørskap: Innovatører trengs overalt!
Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og vi jobber sammen for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
I Norge når vi årlig ca. 120.000 elever og studenter, vi samarbeider med 10.000 lærere og 15.000 frivillige fra arbeids- og næringsliv.
SMART er ett av programmene som Ungt Entreprenørskap tilbyr på mellomtrinnet. Gjennom SMART trener elevene kreativiteten sin for å komme på nye ideer som løser små eller store problemer. Gruppene må samarbeide, tenke nytt, gjøre undersøkelser og lage en prototype på oppfinnelsen sin og vise den frem for andre.
Nær 4600 elever på 6. og 7. trinn i Viken har gjennomført SMART i samarbeid med Ungt Entreprenørskap dette skoleåret. Totalt er det laget ca 1 150 oppfinnelser, fordelt på skoler over hele fylket. Hver skole har fått kåre sine vinnere, og hele 93 grupper deltok under den digitale fylkesfinalen SMARTingen 2021.