Om barnevernet
Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.
Barnevernet skal gi hjelp til barn, unge og familier som oppholder seg i Våler kommune. Barnevernet samarbeider med andre tjenester for barn, unge og deres familier. Dette skjer i all hovedsak i samarbeid med foreldre og barn og ungdom selv.
Åpenhet og samarbeid mellom familie og barnevern er svært viktig for at barn og unge skal få rett oppfølging. Barnet/ungdommen og foresatte skal få tilstrekkelig og tilpasset informasjon og har rett til fritt å gi uttrykk for sine synspunkter.
Hvordan arbeider barnevernet?
Bekymringsmelding
En barnevernssak starter alltid med en bekymringsmelding. Når barnevernet har mottatt en bekymringsmelding skal barnevernet innen en uke avklare meldingen. Dette innebærer at barnevernet skal gjøre en vurdering på om det foreligger grunnlag for å åpne en undersøkelse eller om meldingen skal henlegges.
Offentlig melder får tilbakemelding på mottatt melding og konklusjon på meldingen. Barneverntjenesten kan ta kontakt med offentlig melder ved behov i meldingsperioden for ytterligere avklaringer.
Melder du som privatperson, får du kun tilbakemelding på at meldingen er mottatt.
Undersøkelse
En bekymringsmelding som inneholder opplysninger som gir rimelig grunn til å anta at det er grunnlag for tiltak etter barnevernsloven skal snarest undersøkes av barnevernet. En Undersøkelsen skal i all hovedsak gjennomføres innen 3 måneder. I særlige tilfeller kan det bli utvidet til inntil 6 måneder.
I undersøkelsen ønsker barnevernet ønsker å bli kjent med familien, og barnet gjennom samtaler og hjemmebesøk. For å belyse barnets helhetlige omsorgssituasjon og behov kan det også innhentes opplysninger fra relevante instanser som kjenner familien. Barnevernet streber etter å gjennomføre undersøkelsen så skånsomt som mulig. Dersom undersøkelsen gir grunnlag for hjelpetiltak, skal barneverntjenesten iverksette tiltak etter loven.
Hjelpetiltak
Når du får hjelp av barnevernet, vil det som oftest være hjelp i hjemmet. Det er bare i sjeldne tilfeller at det er bedre for barnet å bo et annet sted. Det meste av barnevernet sitt arbeid er å støtte og styrke foreldre til å mestre hverdagen sammen med barna sine.
Hjelpetiltak fra barnevernet kan være:
- Råd og veiledning
- Styrking av barnets sosiale kompetanse
- Styrking av samspill mellom foreldre og barn
- Besøkshjem
- Familieråd
- Samarbeidsmøter med relevante instanser.
- Økonomisk bistand